03 January, 2009

Ilmu Itu Cahaya

Alhamdulillah, Allah masih lagi membenarkan kita untuk hidup sehari lagi di muka bumi ini. Syukur alhamdulillah juga dipanjatkan kerana sudah beberapa hari terpaksa menangguhkan untuk menulis blog kerana kekangan masa yang tidak dapat dielakkan. Sebelum itu, marilah kita berkongsi sepotong ayat Al-Quran yang bermaksud :-

“Allah memberikan Hikmah kebijaksanaan (ilmu) kepada sesiapa yang dikehendakiNya dan sesiapa yang diberikan hikmah itu maka sesungguhnya dia telah diberikan kebaikan yang banyak. Dan tiadalah yang dapat mengambil pengajaran (dan peringatan) melainkan orang – orang yang menggunakan akal fikirannya. (Al-Baqarah; 269).

Pengetahuan yang kita pelajari ini adalah salah satu nikmat yang tidak terhingga. Daripada ilmu jugalah kita telah dikeluarkan daripada kegelapan kepada cahaya. Benarlah apa yang selalu kita dengar bahawa ilmu itu adalah suatu cahaya. Cahaya yang menerangi di sepanjang jalan berliku. Kerana cahaya itu juga membawa kita ke jalan kebenaran, jua mendekatkan kita kepada yang Esa, Rabbul Izzati.

Dengan ilmu, kita dipandang mulia. Juga dengan ilmu, menjadikan kita seorang yang bijaksana. Orang yang sentiasa dahagakan ilmu, akan dipermudahkan segalanya oleh Allah termasuklah jalan ke syurga. Sesungguhnya para malaikat juga makhluk yang ada di darat mahupun di laut akan turut berzikir dan mendoakan golongan ini. Jadi, adakah kita masih tunggu lagi untuk menjadi seorang alim yang kaya dengan ilmu pengetahuan?

Pepatah Arab ada mengatakan bahawa ilmu tanpa amal ibarat pohon yang tidak berbuah. Semakin melimpah ilmu yang kita pelajari, hendaknya mestilah semakin banyak yang diamalkan. Semakin banyak ilmu yang diamalkan, maka semakin banyaklah taqarrub kita kepada Allah. Oleh itu, barulah hati kita akan menggapai mutmainnah.


Menuntut ILMU adalah taqwa
Menyampaikan ILMU adalah ibadah
Mengulang-ulang ILMU adalah zikir
Dan Mencari ILMU adalah JIHAD!!


Semester kedua kini menjelma. Dengan berbekalkan azam yang baru, misi yang baru, cita – cita dan perjuagan yang baru, tahun yang baru, segalanya bermula dengan semangat dan jihad yang baru. Alhamdulillah, dengan keputusan najah yang telah dimiliki, melayakkan daku seorang mahasiswi meneruskan pengajian di universiti tercinta. Berikut adalah madah yang diambil untuk semester ini..

Kod Keterangan Kredit

AAA1043 PRINSIP DAN AMALAN KOMUNIKASI DA'WAH 3
MCA2013 PRINSIP DAN AMALAN PEMASARAN 3
MDB2023 MATEMATIK PERNIAGAAN 3
MEA2013 EKONOMI PERNIAGAAN 3
MGA3013 KELAKUAN ORGANISASI 3
UBA1062 BAHASA ARAB III (SAINS SOSIAL) 2
UBE2032 BUSINESS ENGLISH 2

Jumlah jam kredit yang diambil bagi semester ini adalah 19. Minggu lepas, saya memohon untuk menambah 2 subjek 3 jam kredit iaitu subjek Business Math dan Business Statistic. Sepatutnya jam kredit saya hanyalah 13 tapi alhamdulillah subjek Business Math diluluskan. pastu mohon lagi skali untuk subjek Ekonomi Perniagaan dan Kelakuan Organisasi tapi subjek kelakuan organisasi diluluskan. Alhamdulillah..Trimas~


Semalam adalah sejarah, hari ini adalah anugerah dan esok adalah misteri.

Sedar tidak sedar, rupanya bukan tahun sahaja yang bertambah, umur juga kini bertambah. Oh, umurku juga sudah ke angka dua di hadapan. Tetiba rasa diri semakin tua.huhu.

Goodbye 19, welcome 20!

Tapi, adakah amalan yang dilakukan kian bertambah? Cuba kita koreksi dan muhasabah diri kita sebentar. Ambil seminit untuk kita renungi sebiji cawan. Jika tidak dituang air ke dalammnya, maka molekul udara akan memenuhinya. Begitu juga diri kita. Jika tidak diisi dengan iman, maka masuklah syaitan bermaharajalela. Bersempena dengan 1430H ini, marilah kita tingkatkan amalan dan tinggalkan kemaksiatan. Berhijrahlah kita ke daerah kebaikan..wallahualam.~You have to paddle your own canoe~American Proverb

0 comments:

Post a Comment