21 November, 2008

Coretan Selepas Exam


Alhamdulillah, setelah 3 minggu berhempas pulas dengan final exam, terasa hari ini bagaikan suatu kepuasan buat sementara waktu. Apakah? Hmm..penat lelah yang telah dilalui bersama teman - teman seperjuangan dalam menghadapi peperiksaan kali ini terasa benar - benar dihargai. Terima kasih tak terhingga buat semua yang telah bagi tunjuk ajar kepada diri ini yang serba kekurangan. Moga Allah sajalah yang membalas budi baik kalian.




Ada beberapa yang dapat saya belajar daripada final exam




  1. Jangan stadi last minute (mmg stadi last minit..terkontang - kanting cari buku..jgn tiru sy deh=p)


  2. Banyakkan rujukan bukan sekadar text book sahaja (asik tgk text book je..kn padan muka banyak kuor soalan KBKK)


  3. Banyakkan menjawap soalan - soalan tahun lepas (ada soalan tp tanak jawap..bagus tak=p)


  4. Belajar dalam suasana yang tenang dan mendamaikan (ni mmg bagus sebab skali je baca trus masuk tp ada beberapa subjek bc buku smbil tgk movie..excellent btoi..sp la tu=p)


  5. Jangan stadi atas katil (sure tido awal punye)


  6. Buat study group untuk menguatkan lagi daya ingatan (sangat bagus..sebab kalo kita x paham..kita leh tanya direct kat orang yang ajar kita)

  7. Kalo tak faham, jangan tangguh sehingga membebankan kepala sewaktu exam (jgn jadi bodoh sombong deh=p)


Inilah serba sedikit daripada pengajaran yang saya dapat sewaktu 3 minggu menghadapi peperiksaan. Usaha dah sudah..yang tinggal adalah doa dan tawakal. Teruskan berdoa selagi mana result belum kuar!! Moga kita semua najah fil imtihan. InsyaAllah. Lupakan segala kekusutan di dada..dekatkanlah diri dengan Allah. Semoga kita diberi kesempatan untuk menikmati hari - hari seterusnya dengan penuh ketenangan dan kebahagiaan.

03 November, 2008

Musim Final Exam







Bermulanya minggu ini, saya akan menghadapi final exam bagi semester kali ini. Sungguh, debaran kian terasa. Saya sebenarnya agak takut. Ya Allah, semoga Engkau permudahkan perjalanan hidupku, urusanku, jodohku, perjuanganku, cita-citaku demi mencari keredhaanMu. Disini saya sertakan jadual final exam yang saya ambil bagi semester kali ini.

Khamis (6/11/2008)
2.30–5.30pm
UBA 1032
BAHASA ARAB 1





Isnin
(10/11/2008)
2.30-5.00pm
UTA 1012
TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA





Selasa
(11/11/2008)
2.30-5.00pm
UBE 1022
BAHASA INGGERIS 2





Khamis (13/11/2008)
2.30-5.30pm
UBA 1042
BAHASA ARAB 2





Isnin
(17/11/2008)
2.30-5.00pm
UTA 1062
HUBUNGAN ETNIK





Rabu (19/11/2008)
2.30-5.00pm
UTA 1082
ICT





Jumaat (21/11/2008)
9.00-12.00pm
MGA 1013
INTRODUCTION TO BUSINESS






Ampun maap dipinta kepada semua. Semoga kalian meredhai perjuangan saya especially keluarga tercinta. Moga restu kalian mengiringi setiap perjuanganku.




TIADA RAHSIA UNTUK BERJAYA. IA ADALAH HASIL DARIPADA PERSIAPAN, KERJA KERAS DAN BELAJAR DARIPADA KEGAGALAN (COLLIN POWELL).

Persediaan Akhir sebelum menduduki peperiksaan (Prof Izzi)



-tidur awal
-solat subuh dan berdoa
-pastikan urusan bilik air selesai dengan sempurna sebelum memasuki dewan peperiksaan
-tenangkan fikiran dan lupakan seketika masalah yang tiada kaitan dengan peperiksaan
-ambil sarapan pagi yang berkhasiat dan berpatutan
-datang awal ke dewan peperiksaan
-semak dan bawa semua pengenalan diri dan peralatan ke dewan peperiksaan
-pastikan anda tidak membawa barangan terlarang ketika memasuki dewan peperiksaan
-masuklah dengan tenang ke dewan peperiksaan. Jangan lupa untuk melangkah dengan kaki kanan ketika memasukinya sambil membaca Bismillah
-tenangkan diri, lakukan pernafasan alfa dan berdoa ketika di meja peperiksaan
-dengar dan ikut arahan pengawas peperiksaan. Isikan dengan lengkap maklumat yang dikehendaki.





Dan setelah kamu membulatkan tekad, maka hendaklah kamu bertawakal kepada Allah (Ali Imran:159)










Bittaufiq wan najah fil imtihan!
Gambatee!
Trust in Allah and you will not regret!

3/11/2008
2.45pm
Hostel KKNC






celebrated with my usrah





Perihal minggu ini

Saya tidak bersemangat untuk menulis..biarlah gambar sahaja menggambarkan perasaan ini..







Perginya seorang datuk menghadap Illahi pada 22 Oktober 2008 pada pukul 6 pagi. Al-Fatihah..semoga beliau tergolong dalam golongan orang - orang yang beriman. Ameen..

video



video



Ini adalah hasil kerja saya semasa presentation business 31/10/2008..


bergambar sebelum menunggu Mr Adli

Semalam, saya ke seremban. Selepas habis aktiviti KEMAS, saya terus berjalan-jalan sekitar Seremban Prade dan Terminal One. Sungguh menyedihkan. Apa yang saya kesal sangat adalah suatu program ICT di Seremban Prade diadakan. Memang bagus dia buat kununnya kesedaran ICT tapi dalam masa yang sama, mereka mengadakan suatu competition ala – ala geng skinhead, grunge dan sebagainya. Sakitnya hati dengan keadaan hingar bingar sebegitu. Saya lihat semuanya di kalangan orang Melayu sahaja. Apa nak jadi dengan dunia sekarang. Penuh dengan hiburan semata sehingga membuatkan manusia hanyut dengan arus kemodenan. Salah siapakah mereka ini?

Selepas mencari apa yang patut, saya cuba memekakkan telinga, mengelak daripada melihat dan terus keluar daripada tempat syaitan itu. Kemudian destinasi saya dan kawan-kawan ke Terminal One. Aduih..bertambah benak hati ini. Bingitnya bukan main. Singing Competition plak dah. Bersorak ntah pape je. Fikiran saya hanya untuk mencari baju untuk special kenduri je. Susahnya nak cari baju gold. Merata tempat saya redah. Semuanya tidak memuaskan hati. Sakit mata melihat manusia yang pelbagai ragam. Saya berpecah dengan kawan – kawan kerana tidak mahu membazirkan masa. Selepas solat asar, saya terus beritahu kawan, saya akan tunggu di komuter sahaja. Apabila dapat keluar sahaja daripada shopping complex tu, bagaikan keluar daripada zaman kegelapan je.

Sementara menunggu di komuter, saya belikan tiket untuk kawan-kawan. Dengan tidak sengajanya terserempak geng- geng ukhwah.com. Alhamdulillah saya terus mendapatkan mereka. Rindunya sudah lama tidak berjumpa. Lalu menceritakan perihal masing – masing sehinggalah sampai di KTM Nilai. Beratnya rasa berpisah dengan kak wani dan kak atikah. Semoga kita ketemu lagi. Indahnya ukhwah apabila segala – galanya kerana Allah. Turun di stesen bersama kawan – kawan. Kawan – kawan ingin menyinggah lagi di Mydin. Hari makin senja. Jadi, saya mintak diri untuk pulang dulu. Alhamdulillah sesampainya saya di hostel, saya dapat solat maghrib di awal waktu. Kemudian isi perut sedikit dan buat sedikit revision dan terus tidur.

Ya Allah, aku masih lagi berfikir tentang penyakit manusia..............adus..sakitnya hatiku..............!!