27 May, 2010

Planning untuk masak

Alhamdulillah..sudah tiba di bumi Perak. Syukur. Walaupun balik secara tiba2 tanpa dirancang, alhamdulillah Allah permudahkan segalanya walaupun sebenarnya agak berdebar - debar juga. Bukan tak biasa balik tapi bila dah on the spot ni macam2 la. Terlupe pakai helmet la. Tertinggal handsetla. Ni mesti shoe x bagi balik. Hehe=p


Tiba di rumah tadi jam 3.30 pagi. Umi n una ambil di stesen bas. Alhamdulillah. Syukurku panjatkan lagi. Aku masih diberi peluang melihat keluargaku. Adik lelaki yang sekolah pondok pun balik. Tersipu - sipu malu jumpa aku. Yelah. Dulu nakal - nakal masa kecik. Sekarang dah besar, jadi hafiz belaka. InsyaAllah. Familiku tidak cukup seorang. Adik di Maktab Mahmud tidak pulang. Takpe. Cuti banyak lagikan. Nanti leh jumpe (^_~)


Di rumah, perkara paling best skali adalah dapat memasak di dapur untuk ahli keluargaku. Paling best skali bila dapat pujian 'sedap'. hehe. Bukan yang tu sebenarnya. Paling best kalau dapat tengok seisi keluarga menjamah makanan yang telah aku masak. Malam ni masakkan nasi goreng blackpeppers plus ikan sweet sour. Memula ingat nak buat puding karamel tapi xde susula pulak. Takpe2. Esok pas abih meeting kat Seberang Jaya ingat nak pergi Tesco Extra. Leh beli barang2 nak masak.


Barang yang perlu dibeli esok:
  1. Susu Cair
  2. Butter
  3. Serbuk Koko
  4. Santan (kene geledah dapur dulu cari)
  5. Sagu
  6. Tepung Caca
  7. Biskut Marie
  8. Esen Vanilla

Apa lagi ye?


Ada 3 benda nak masak esok. Hehe. Prepare for trouble!


Yok! Jom! Sape nak meh datang umah!


To K.ainul, K.Janah, Kinah, Shoe..kalo tingin..mehla cni..hehe..rasa air tanganku..haha


Adoyai~


k..jom makan!

8 comments:

Khazinatul_Asrar said...

bestkan duk rumah buat experiment masak2. haha. sgt best lahhh~
mcm dpt teka je nak masak ape tu? ehem2. xnak ajak ana ke?sob sob T__T

Nursyuhada M.Zulkifli said...

cet..x heran ar..
ana nak balek ganu ! :P

wawawa..saadah nak wat bubur cacar..
crk santan pun kena geledah..apa ssh, petik je kat luar nuh,parut sndirik. hehe..

tula kak syaz,cuti is time to hentam smua aneka resepi. bila lg nak brlatih kan2..

Durratul Akhyar said...

k.syaz: hehe..plg best p shopping2 kt supermarket..amik je ape nak..hehe..duit tu len blkg kire..jnji puas dpt msk utk fmly (^_~)..k.syaz teka ape? ni td beli lbh stokla plak..cm 3 hr mkn pnye..haha..mlm ni ana wat puding + air koktel n bubur caca..jom2 makan!

shoe: eleh..bkn nti sorg la nk p ganu..ana pn p ganu la beb! p sn bwk ole2 k khas utk ana..(^_~)

Jasika Salleh said...

nape x ckp nk masak hri ni? klu x boleh ikut td..hehe...emmm, bertuahlah... :D

Khazinatul_Asrar said...

Haha.

shu,ehem2! pegi ganu yee. nok kepok lekor se!hihi:P

adah, nak buat kek batik kah? biskut merie,koko,butter. ahaks ^_^

waa sume org kene penangan nak buat puding koktail eh? haha (perasan skett:P)

jemput lah bertandang ke blog masak2 ana. hee

Durratul Akhyar said...

k.jasika: tula kak..awai sgt blk..ktorg pas mtg mkn2 kt food court tesco..pastu br beli brg nk msk..hehe..x smpt nk smbg2 ngn akk kn..kalo x..leh dtg umah sy rs air tgn sy..hihi..lenkali k!

k.syaz: xkn mntk se je kopok tu=p kek batik plan nk wat arini..em..antara kek batik n puding karamel..which 1 ye?hehe..eh kak..lm dh x p blog msk2 tu..kasi link..nk tgk..hehe=p

:: سكينة :: said...

mmmm.. cedapnyer~

Sebutir Permata Yang Berharga said...

sy nk rase gak masakan awk yg sodap2 tuh..tak kire..hehehe..(^_^)

Post a Comment