13 July, 2009

Ziarah Ila UM


4 Julai 2009 – 5 Julai 2009

Dari Parit Buntar aku menaiki tren ke KL Sentral pada malam 3 Julai 2009. Alhamdulillah sampainya pada subuh hari. Terus sms Ustazah Aishah dan ummi. Ustazah amik aku dan anis di KL Sentral bersama zaujnya. Kemudian trus ke UM Kolej 9. Kalo dah jumpe ustazah ni, dah x ingat dunia berboraknya. Breakfast dan kemudian sambung borak lagi. Macam2la dikongsi. Sebenarnya kedatanganku ke UM bukan setakat nak ziarah Ustazah Aishah (ajar aku arab ms F5) tapi diminta oleh ustazah utk ajarnya blog. Kalo rajin, lehla singgah blog ustazah.



Tengaharinya ustazah masak Spaghetti dan makaroni. Aku memang x reti masak makanan barat ni coz memang jenis famili aku x makan tapi aku sorang je still boleh telan lagi. So kalo aku tingin nak makan spaghetti ke apeke..kedaila jawapnya.Hehe. Kire aritu aku dan anis bertuahla coz dapat makan masakan dari air tangan ustazah. Amik berkatla kununnya. Haritu kire bertuah gakla coz aku leh blaja sendiri cne nk masak makaroni n spaghetti. Wokeh. Jom tengok cne nak masak spaghetti kt bwh ni!



Memula rebus spaghetti kt atas dapur


Pastu sediakan bawang besar, bawang putih, halia dan tomato. Hiris ye. Tgk mcm usth wat ye!


Sesambil tunggu ustazah rebus spaghetti, aku n sume anak usth (asma, dik wa n baby jibril) pakat tibai durian dulu. Aku mmg hantu durian!


Ni la longgokan durian yg dh termakan! =p



Sambung balik cara2 membuat spaghetti tadi...




Kemudian masukkan bawang putih yang telah di hiris sebentar tadi ke dalam kuali dengan menggunakan minyak ape ye usth. Lupe plak. Hehe


Haa..guna minyak ni. Nampak jelaskan? Usth guna minyak ni utk jg keshtn. Kurangkan minyak dalam masakan!

Pastu tumiskan bahan2 td


Kemudian masukkan pula bawang besar dan teruskan menumis bahan2 tadi sehingga naik bau


Yang ni nak wat ape ye?


Tomato tu kite masukkan pulak dalam kuali. Tadi tunjuk tu coz tomato tu tgh tggu turn dia dimasak. Haha=p


Pastu kaco sehingga sebati


Hasilnya setelah digaulkan


Pastu kite masukkan Sos Prego dalam bahan tumisan tadi dan gaulkan


Usth kata cari prego yang tin punye. Bukan yang botol prego tu coz ada bezanya. Kalo yang ni dijamin halal. Nampak x cop halal tu. Hehe. Kalo botol prego tu..dari oversea punye.


Ni la hasilnya sebagai kuah kepada spaghetti. Em. Sedapnya!


Ni la udang yang bakal dimasak. Bersihkan ia. Pastu kite rebuskan dengan air yang sedikit je. Usth kata jangan rebus skali ngn bahan yang telah ditumiskan. Nanti x sedap. So asingkan rebusan udang dengan bahan tumis.


Haa...tgh rebusla tu. Ni ada tgn peace yg menganggu. Anis la tu=p


Kasi dekat n clear ckit


Jangan lupe rebus tu tutup ngn penutupnya!


Sesambil usth menyiapkan bahan2 di dapur, aku n anis di meja makan. Saje nk tgk spaghetti yg dah ditoskan. Tengok tu anis gembira sangat nak makan spaghetti. Siap nak jadi model untuk spaghetti lagi !


Lalu usth pun datang. Anis pun terkantoi. Usth gaulkan plak spaghetti tu.



Ni pencuri spaghetti secara sesenyap. Tanak ngaku bersalah plak tu !


Kita ke dapur semula. Udang dah siap direbus. Ni la hasilnya!


Ni salad yg usth dh wat (ms ni x smpt tgk cr2 nk wat coz ngah men ps2 ngn jibril=p)


Usth plak smbg wat makaroni..just rebus jela..tgk tu..takut x cukup spaghetti tu kang..


Sedia di makan! Sedapnya!


Lepas makan, tunggu untuk solat zohor, bersiap sume. After prayer, menapakkan diri di Library UM. Masa tu aku n anis masuk sebagai visitor jela. Kunun nak wat research. Ntah ape research ntah=p Sesambil tu cari tempat sesuai then trus ajar usth berblog. 30 minit je menapak kat situ coz ktorg smpai pun dah kul 3.30. Kul 4 trus balik semula umah usth. Minum petang n solat asar. Pastu ktorg ke Digital Mall...


Hehe..dak2 sengal smpai Digital Mall=p


Ni la Jibriel (anak bongsu usth) ms merayau2 kt dlm Digital Mall


Digital Mall pada waktu malam

Kat cni banyak sangat gadget2..sampai rambang mata aku tgk. Tgk2 hp..mp3..mp4..mp5. Pergh..cuci mata jela. Pokaila katakan. Dalam dok pokai pun beli gakla ckit. Ngeh3=p Usth n ust pn x melepaskan peluang cari hp baru.........

Ni masa tgh tggu install apentah hp tu..so anis n jibraiel nk mengabadikan gmbo mereka kt c2=p

Dah selesai jalan2 kt situ..ktorg pun balik. Memang penatla aku rasa. Balik umah trus tdo.

Keesokannya..

Bangun awal pagi (xde awal pn sbnrnya=p) wat rutin mcm besa. breakfast sambil berborak ngan usth. Kunun nak sggh liberi la. Ust siap g hnt kt liberi. Sudah bukan kepalang. Liberi tutup. Jadinya ikut jela ust n usth g blk Digital Mall coz dok perbaik hp apelagi ntah. Ktorg ni tukang ikut jela. Balik umah makan tengahari..sedapnye usth masak ikan stim aritu! Pastu bersiap nak balik ke Nilai. Huhu. Sebelum balik, aku sempat salam ngn Dik Wa n Asma. Rasa macam sayu lak. Aku anggap diorg ni macam sepupu2 kecik aku merangkap adik2ku. Takpela. Kalo panjang umur leh jumpe lagi. Ust n usth pun trus hntr aku n anis ke KL Sentral. Kite ni senangkan nak mencipta pertemuan tapi tanak plak mencipta perpisahan. Cmtula yang aku rasa sebelum berpisah ngn usth. Aku ucapkan jutaan terima kasih buat usth sekeluarga coz sudi terima kami berdua ni. Xde rasa kekurangan pun usth layan ktorg. Uhibbukum jami'an fillah!

Ingatlah sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: Tidak sempurna iman seseorang kamu selagi mana tidak mencintai saudaranya sebagai mana ia mencintai diri sendiri. (riwayat Bukhari dan Muslim)

5 comments:

Nursyuhada M.Zulkifli said...

salam.
nti ni x bek tau taruk gambo sdap2 tp x plawa org mkn..huhu

lapo an jdnya..

nti..ble nak mskkan utk an..??!!

ijad said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Durratul Akhyar said...

to shoe :

wsalam..

ana sj je taruk nk tunjuk kt nti..nti mesti kebuluq nk makan kn? hehe..bkn tanak pelawa tp jauh sgt nk p kt nti tu=p

nti nk ana mskkn ape utk nti? (^_~)



to ijad :

hehe..insyaAllah for my future husband..hehe=p

panglima_khalid said...

Univ Malaya n Ustazah Aisyah ???

means, ustazah Aishah Syaari??
guru B.Arab di SMKANT???

kalau betul orangnye, ade no call die x?? tolong bagi boleh?

emel sye
panglimakhalid[at]putera[dot]com
panglimakhalid[at]gmail[dot]com

i'm her student too...
aji : smkant > kisas

Durratul Akhyar said...

yep..ustazah aisyah ashaari..nnti sy emelkn ye

Post a Comment